Murust, Al’st ja robotitest: näpunäiteid ja trende aianduses

GetaPro

Murust, Al’st ja robotitest: näpunäiteid ja trende aianduses

  • Blog
  • 15-06-2023

“Et aed oleks silmale meeldiv vaadata, tuleb seda pidevalt hooldada”, on levinud tõde, mida ka maastikuga tegeleva firma RV Darzi juht Renar V. oma klientidele pidevalt õpetab. Renar räägib, et idee professionaalseks maastikukujundajaks hakata tekkis siis, kui ta tahtis teistele pakkuda samu teenuseid, mida ta just ise saada tahaks. Ja kliendid hindavad seda. Kuigi firma on alles 3 aastat vana, on tööd piisavalt: väsimatult töötatakse varakevadest hilissügiseni. Rääkisime Renarsiga kohalike aedade eripäradest, omanike tüüpilistest vigadest, aktuaalsematest suvetöödest ja maastikukujunduse trendidest.

 

Alustuseks rääkige palun, mis ettevõte on RV Darzi ja milliseid teenuseid pakute?

Tegeleme maastikukujundusega. Põhimõtteliselt on tegemist büroode ja eramajade juures asuvate aedade heakorrastamisega, millega kaasneb näiteks ka palju väikeseid hooajatöid. Näiteks kevadel tegeleme hekkidega, nende istutamise ja pügamisega, siis lilledega, peenarde hooldamise ja muru kordategemisega. Kesksuvel ilmub omakorda rohkem erinevaid haljastusprojekte: näiteks  eesaedadesse muruplatsi loomine, ilusate disainaedade tegemine jne. Oleme sel alal alles kolmandat aastat, kuid tunneme, et ülesanded muutuvad järjest mahukamaks ja huvitavamaks, mistõttu peame pidevalt mõtlema ettevõtte arengule.

 

Käes on juuni, mis tähendab, et on aeg tegeleda suviste asjadega. Millised aiatööd on praegu aktuaalsed ja kus võib teie abi kasuks tulla?

Hooaja algusest saadik on palju hekkide hooldamist ja aiamaade kevadpuhastust. Peale talve tuleb ju aed korda teha, et see esinduslik välja näeks. Lõikame ja juurime välja kõik üleliigse, teeme korda lillepeenrad, et need oleksid ilusad ja korralikud, väetame, multšime mulda, et omanik aeda minnes näeks vaatepilti,mis rõõmustab hinge. 

Praegu on kõige tähtsam suvelillede istutamine, lillepeenarde hooldamine ning ees- ja õueala haljastamine pärast ehitustöid: inimesed tahavad ju ehitustööd lõpetada ja võtta vastu Jaanipäev kauni muru ja õitsvate lillepeenarde vahel. Me tuleme kohale, toome mulla, tasandame ja kujundame maastiku, täidame lillepeenrad ja istutame heki- Jaanipäeva eel on need kuumimad tööd. Ja peale pühi teeme juba rohkem haljastust, hooldame muru, külvame.

 

On olemas ka muru, mis on rullidesse pakitud, mida saab kohe peale panna...

See on nii nimetatud rullmuru, looduslik muru. Külvatud muru ja rullmuru erinevus seisneb selles, et muru kasvamiseks kulub 4-6 nädalat, rullmurul aga paar päeva. Minu kui maastikukujundaja jaoks ettevalmistusprotsess tegelikult ei muutu, sest ma kasutan sama pinnast ja maastikku. Ma lihtsalt tasandan ja silun ning alles siis panen peale rullmuru. See on kiire lahendus, sest 5 päeva pärast võid turvaliselt lapsega valmis murul joosta.

 

Kas rullkate on kallim kui istutatud muru?

Jah, see on kallim, sest see nõuab rohkem inimressurssi. Muru külvamine on suhteliselt lihtne ja rullmuru on raske: üks rull kaalub umbes 10-15kg. Neid transporditakse kaubaalustel, on vaja maha laadida, rullida, kihid ettevaatlikult üksteise kõrvale seada. Kõik see suurendab protsessi maksumust, kuid efekt on kohene.


Milliste probleemidega inimesed ise toime ei tule ja teie poole pöörduvad?

Kas teate, mis on eestlaste lemmikuks heki elemendiks? Vastuseks on elupuu. Esimesed 3-5 aastat hoolitseme elupuude eest ise ja siis anname need üle omanikule. Kõige levinumaks probleemiks on see, kui meie kohale tulles öeldakse, et nad tahavad elupuid kärpida, et nad oleksid paksud ja madalamad. Ise nad aga ei raiunud aastaid puid ega hoolitsenud nende eest! Püüame omanikke harida: et hekk oleks ilus, roheline ja tihke, tuleb seda igal aastal lõigata ja hooldada. Seda ei saa jätta juhuse hooleks, sest siis venib elupuu välja ja pärast trimmimist on see „kiilakas“.

Teine probleem- muru. Kõige rohkem juhtub nii, et maja uued omanikud soovivad pärast ostu saada hooldatud muruplatsi. Kolm nädalat hiljem saame kõne, miks muru pole see, mida tahtsime. Kuid peate mõistma, et ilus muru kujuneb aastatega ja see on sihikindla töö tulemus. Igal aastal peate külvama, vertikuleerima. Selleks, et muru oleks paks ja ilus, tuleb seda pidevalt kasta. Sellist imerohtu ei ole olemas, et külvad seemneid ja muru on valmis. Niisamuti tuleb ette ka varjulisi kohti. Näiteks mändide või kaskede all, kus on enamasti vari, ei kasva muru nii hästi, sest puu võtab sealt ära nii toitaineid kui ka vett. Ja sel juhul püüamegi klientidele selgitada, et kahjuks selline on loodus ja hea tulemuse saavutamiseks tuleb selliste kohtadega intensiivsemalt tegeleda.

 


Teie sõnadest teeme järeldusi, et teie tööks ei ole ainult aiatöö, vaid ka inimeste õpetamine.

Jah, me ka ise õpime kogu aeg. Samuti püüame julgustada kolleege osalema kvaliteetsetel seminaridel, mida viivad läbi kogenud inimesed. Järgime kaasaegseid trende, et muuta füüsiline töö lihtsamaks ja teha rohkem varustusega. Näiteks oleme uhked, et kõik meie seadmed peale ühe murutraktori töötavad akudel, mitte bensiiniga. Sellest lähtuvalt oleme aiatöid tehes vaiksed ja keskkonnasõbralikud ning töötajatel endil on lihtsam tööd teha, sest tööriistad on kerged ja mugavad.

Jälgime ka seda, mis toimub teistes riikides. Näiteks sealsamas Poolas- pealtnäha lähedased naabrid aga kui hoolitsetud on nende talud, millised aiad eramajade juures! Inimesed vaatavad sageli, kuidas on tehtud teiste maastik ning tahavad endale sama. Näiteks Skandinaavias on üsna populaarne kasutada aedades kivikesi. Näiteks istutatakse taim ja selle ümber paigutatakse ilusad dekoratiivsed kivikesed. Kuid meie laiuskraadidel lähevad need kivikesed suviti väga kuumaks ja hakkavad taime juurt põletama ning sügisel kaetakse lehtedega. Sellisel juhul peate mõtlema, kuidas juuri kaitsta. Nii on taim silmailuks paar aastat, peale seda ammendab oma varud ja hakkab närbuma.

 

Hetkel arenevad maailmas tehisintellekti tehnoloogiad väga aktiivselt. Kas aianduses on midagi esile kerkinud ja kas inimtöö asendub kunagi robotitega?

Ma arvan, et maastikukujunduses hõlbustavad tehisintellekt ja tehnoloogia mingil määral aedniku tööd, kuid päris ilma inimeseta siiski ei saa.

Kui tead, kuidas kaasaegseid tehnoloogiaid enda huvides ära kasutada, on see ainult teretulnud. Näiteks mulle meeldivad väga tehisintellekti lahendused muru kastmiseks. Hetkel tehakse meil nii, et esmalt töötatakse välja projekt, paigaldatakse vajalikule alale vihmutid ja kõik kastavad muru kindla graafiku alusel. Olen juba näinud vihmuteid, mis Al’i abil suudavad määrata kastmisstsooni kaugust. Nutikas vihmuti suudab kindlaks teha, et ees on lillepeenar, kuhu on paigaldatud oma kastmissüsteem, siis ta lülitab välja ja seda ei kasta. Üks selline intelligentne sprinkler on võimeline asendama viite, mis on paigaldatud ala ümber. Tänu tehisintellektile suudab see pidevalt muuta joa tugevust ja ulatust, ise end keerates ja seda kõike tänu tehisintellektile. See on minu arvates tõesti “vau”.

Rääkides robotitest, me juba teame, et robotniidukid on olemas. Praegu pole neil enam isegi juhtmeid vaja, jääb vaid GPS’i abil määrata ala, mida on vaja niita.

 

Aga muru, mis on puude ümber? Kas robot suudab selle ise lõigata või peaks inimene sellele siiski viimase lihvi andma?

See küsimus lahendatakse puude ümber justkui kaunistustega, kus on puude ümbrus multšitud või sinna istutatud lilled. Vastavalt sellele teeb robot ümber selle peenra ringi ja liigub siis edasi.

 

Rääkige meile, kuidas GetaPro teid igapäevatöös aitab?

GetaPro.ee on tõesti väärtuslik tööriist. Ma ei mäleta enam, kuidas ma sellest portaalist teada sain, kuid minu esimene kogemus oli kliendina: mul oli kodus vaja teha üks töö. Algul proovisin ise, kuidas see platvorm töötab ja siis registreerisin end ettevõtjana. Pean ütlema, et siit olen saanud palju uusi kliente. Paljud uued kliendid jõuavadki minu juurde arvustuste, soovituste kaudu, kuid teine pool neist tuleb GetaPro.ee’st.

Soovitaksin GetaPro.ee kasutajatel tellimuses anda võimalikult täpset infot, sest sisu “Mul on vaja trimmida tuja” ei ütle veel midagi. See on nagu ütlemine, et mul on vaja soengut teha, kuid pole selge, milliseid juukseid ja kuidas lõigata? Lõppude lõpuks, mida täpsemat teavet annate, seda täpsemat ja õiglasemat hinda teile pakutakse.

Tagasi