Sean õigluse jalule. Jurist Andrei“ title=

GetaPro

Sean õigluse jalule. Jurist Andrei

  • Blog
  • 16-03-2022

Tere, saame tuttavaks! Andrei, rääkige veidi endast.

Teadsin juba lapsepõlves, et minust saab jurist. 18 - aastaselt läksin Prantsusmaale Le Havre’i, et õppida prantsuse ja anglosaksi õigust ja politoloogiat. Mind on väikesest peale ümbritsenud prantsuse keel - minu peres osatakse ja armastatakse seda nagu ka prantsuse kultuuri. Selles mõttes oli minu sihtriik juba ette määratud, kuigi Põhja-Prantsusmaa mulle ei meeldinud. Hiljem kolisin Bordeaux’sse, kus omandasin bakalaureuse kraadi õigusteaduses ja politoloogias. Mingil hetkel mõtlesin, et ma ei tule tagasi, sest mul oli juba olemas töö juristi abina. Aga kuulasin siiski oma südant ja sain aru, et kodumaal oleks mul parem.

 

See pole tavapärane lugu, harva kui keegi selliste võimalustega tagasi tuleb. Mis Teile Prantsusmaa juures täpsemalt ei meeldinud?

Ütleme nii, et mulle ei meeldinud sealne poliitiline keskkond. Märkasin inimestes üldiselt ebasõbralikkust. Ma ei ütle, et seal halb on, kuid minu jaoks oli seal ebamugav. See ei muuda minu armastust prantsuse keele vastu. Usun, et olen oma väliskogemusest ainult kasu saanud - mul on suurepärane haridus, õppisin parimatelt. Lisaks täiendasin veel ka oma prantsuse keelt ja nüüd õpetan seda hobikorras ka lastele ja täiskasvanutele, sealhulgas online-õppes kõikidele huvilistele.

 

Kas ehk olete puutunud kokku sellise probleemiga nagu „klaaslagi“?

Otseselt mitte, aga sain aru, et kodus karjääri tegemine on minu jaoks huvitavam. Jõudsin järeldusele, et püüdlused raha teenimiseks siin ja seal pole võrdsed. Kodus on aga rohkem võimalusi neil, kes on valmis töötama. Elan sellisele ütlusele tuginedes, et „kus oled sündinud - seal ole ka kasulik“.

 

Kas leidsite kodus selle, mille pärast tagasi tulite?

Jah, ma olen oma karjääriga üsna rahul. Nüüd on mul juba neli töökohta: olen ärikeskuse direktor, osutan õigusteenuseid kahes firmas ja mul on oma büroo.

Aega jääb ka erinevateks hobideks - kitarri mängimiseks, juriidilistel teemadel Tik-Toki postitusteks ja ka prantsuse keele õpetamiseks. Keelte õppimisel on mind alati aidanud muusikaline kuulmine, oskan lisaks veel ka saksa ja hispaania keelt.

 

Aga miks valisite õigusvaldkonna? Mis Teie valikut mõjutas?

Minuga on lapsepõlvest saati kaasas käinud õigluse tunne. Võib öelda, et see on minu kaasasündinud omadus - ma ei saanud kunagi lihtsalt mööda minna, kui keegi põhjusetult kannatas. Minus kees terve emotsioonide torm, võib isegi öelda, et reageerisin agressiivselt. Siis sain aga teada, et on juriste, kes kaitsevad inimesi ja nende õigust ausale kohtlemisele. Mulle väga meeldis see mõte, et kurjategijat saab õppida ka tsiviliseeritud viisil paika panema. Lisaks on see valdkond, kus sissetulekutel pole piire - võib teenida nii palju kui iganes suudate.

 

Kas on raske kliente leida?

GetaPro aitab selles küsimuses palju. Siit leian suure osa tellimustest. Lisaks toimib hästi ka suusõnaline reklaam teiste klientide kaudu. Ka postitan teavet erinevatele saitidele, kuulutuste platvormidele. Lisaks aitab kindlasti ka oma isiklik kodulehekülg, kuid kliente tuleb sealt vahest vaid 5-10% kogu mahust.

 

Kas tellimused GetaPro’st kuidagi erinevad?

Teate, jah, sellel on suur vahe. GetaPro puhul on keskmine klientuuri arv suurem ja on ka huvitavamad tellimused, teistsugused. Üks põhjustest, miks nii juhtub on see, et siin saan ise valida selle, mis mulle meeldib. Muide, seda on portaalis väga mugav teha. Saan telefonile teate portaali ilmunud uutest tellimustest ja otsustan, kas olen huvitatud või mitte. Edasi on reeglina klient tingimustega nõus ja me alustame koostööga.

 

Mis Te arvate, miks kliendid teid valivad?

Mul on head arvustused. See toimib kindlasti, sest minu valdkonnas on see määravaks teguriks. Reeglina tullakse probleemiga, kui on juba tekkinud ebameeldivusi või on tegemist raske juhtumiga. Ja keegi ju ei taha endale uusi probleeme ebakvaliteetsete juriidiliste teenuste näol. Seetõttu on arvustused väga olulised. Tean seda ja püüan alati teha kõik, et inimeste probleeme lahendada, mitte uusi juurde tekitada.

Kliendid valivad mind nähtavasti ka seetõttu, et hoian oma hinnad taskukohased. Konsultatsiooni eest küsin kõigest 30€ - 50€. 

 

Aga missugune õigusteenus on klientide jaoks kõige kallim?

Tavaliselt ikka lahutus. Mulle see protsess muidugi väga ei meeldi, alates 1937. aastast ei ole lahutusmenetlust puudutav seadusandlus palju muutunud. Varem oli kombeks peresid koos hoida, nüüd see enam nii ei ole. Usun, et kõige mõjuvam põhjus lahutuseks on austuse puudumine. Muude probleemidega saab veel tegeleda.

 

Kas lahutuse ajal on võimalik suuri kulutusi vältida?

Loomulikult, koostades abielulepingu. Tõsi, romantikutele see ei meeldi. Vähesed inimesed mõtlevad sellele, kuidas lahutuse korral probleeme vältida, kui ütlevad perekonnaseisuametis „jah“. Aga see teeks paljude inimeste elu hoopis lihtsamaks ja säästaks rahakotti tarbetute kulutuste eest, mõelge ise - 145€ tasu lepingu koostamise eest, või 700€  lahutuse taotluse läbivaatamise eest. Kui tulevad lahkarvamused, siis lisanduvad siia täiendavad kulud ja keskmiselt tuleb koos kohtuga välja käia 1300€ - 1500€. Ja kui kõike rahulikult ei suudeta läbi rääkida, siis hakkab protsess venima, lisandub veel rohkem kulusid kohtutoimingute eest, ja see kõik võib võtta lisaks veel ka väga kaua aega.

 

Ja mille tõttu ei suuda inimesed lahutuses enamasti kokku leppida?

Enamasti kes ja kuidas laste eest hoolitseb. Lahutus on kurb, kallis, pikaajaline ja emotsionaalselt raske protsess. Kahjuks on pandeemia lahutuste statistikat suuresti mõjutanud, minu kogemuste järgi on neid 2 - 2,5 korda mullusest rohkem.

 

Jah, see on muljetavaldav. Kui asendaks nüüd kurva teema mõne huvitava looga. Kas Teie töös on ka naljakaid juhtumeid ette tulnud?

Jah, neid on ikka olnud, võin jagada Teiega ühte juhtumit. Minu poole pöördus kord keskealine mees ühe väga ekstsentrilise palvega. Nimelt oli tal vaja sõlmida leping tema ja tema südamedaami jaoks. Nõudmiste loetelu oli väga huvitav, näiteks oli tema elukaaslasel keelatud ilma temata alkoholi tarbida, keelatud teda häbistada ja petta. Nendest reeglitest kinni pidamise eest lubas ta osta naisele 2000 eurose sõrmuse, samuti teda toetada ja puhkusele viia. Reeglite rikkumise korral aga oleks daam pidanud kõik tagastama - sõrmuse ja ka reisi maksumuse.

Loomulikult pidin ma keelduma sellise lepingu koostamissest, mis muidugi teda väga ärritas. Kuid mulle pakkus selline katse, suhet nii huvitaval viisil seadustada, ikka päris palju nalja.

 

Aga milliste teenustega seoses veel võib Teie poole pöörduda?

Näiteks aitan ka kinnisvaratehingute korral, lepingute koostamisel, lahutusmenetlustel ja erinevate konfliktisituatsioonide lahendamisel. Lahendan hea meelega kõik oma pädevuse piiridesse jäävad küsimused!

Tagasi