Pandeemia ei ole takistuseks“ title=

GetaPro

Pandeemia ei ole takistuseks

  • Blog
  • 25-11-2021

Kuidas teist sai fotograaf?

Olen alati fotograafiaga tegelenud aga enne oli see vaid lihtsalt hobiks. Mul ei olnud isegi head kaamerat. Ja polnudki ju vaja, ma ei kavatsenud sellega elatist teenida.

Lõpetasin reklaamijuhtimise eriala ja töötasin 5 aastat DHL’is müügiosakonnas. See oli stabiilne kontoritöö, kuid ühel päeval tundsin hirmu, et kogu mu elu möödubki vaid kontoriseinte vahel.

Ma tahtsin midagi muud, aktiivset tööd, inimestega suhtlemist.

Ühel perioodil toimus minu ümber päris palju pulmi,. Tundsin end seal mitte ainult külalisena, vaid mulle oli väga huvitav jälgida fotograafide tööd. Nendega vesteldes sain aru, mida ma tahan- reisida erinevatesse linnadesse ja pidudel püüda parimaid emotsioone kaamerasse.

Hakkasin aktiivselt huvi tundma pulmafotograafia vastu, uurisin töötavatelt fotograafidelt, lugesin foorumeid, vaatasin koolitusvideoid. Olen iseõppinud fotograaf. Olen kindel, et tänapäeval piisab vähesest enesedistsipliinist ja tulihingelisest huvist, et ise palju õppida.

 

Kuidas saite esimese tellimuse pulmafotograafina?

Tegelikult pidi esimene sessioon toimuma minu tuttavatega. Aga sel ajal kui ma olin selleks valmistumas, sain tellimuse mulle täiesti võõrastelt inimestelt- tegu oli väikese pulmaga, kus vähe külalisi ja vaid paariks tunniks. Nad vaatasid Facebookis minu portfooliot tehtud töödest, neile meeldis mu stiil ja nad otsustasid oma pulma jäädvustamise minule usaldada.

 

Kust leiate kliente?

Fotograaf- see on selline elukutse, kus arvustused ja soovitused on väga olulised. Seetõttu tulid minu juurde kohe alguses vaid tuttavad ja tuttavate tuttavad.

GetaPro portaal aitab luua usaldust uutes klientides, tänu teiste inimeste tagasisidele, selles mõttes. Registreerusin GetaPro’s siis kui olin juba kontoritöölt lahkunud, kuskil 2019 aasta lõpus. Tõsi, juhtus miski, mida keegi ei oodanud- pandeemia.

Minu jaoks oli üllatav, et nii pea kui 2020 aastal tulid esimesed piirangud, hakkasin GetaPro kaudu saama üsna palju tellimusi väikesteks sündmusteks- väikesed pulmapeod, ristimised, Love Story, rasedate pildistamised jne. Ürituste täpset arvu on mul raske praegu meenutada, kuid tundub, et kuskil 30. Üht võin aga öelda- minu jaoks oli see väga aktiivne töö aeg!

Lisaks on mul oma leht ka Facebookis, kus saate minu töid näha. See on väga oluline, sest kui pole seda kellelegi näidanud, siis seda pole kunagi ka olnud.

 

Piirangute tõttu ei toimu nüüd firmapidusid ega suurüritusi. Kuidas vaikusega toime tulete?

Ma saan sellega üsna hästi hakkama. Esiteks on mul GetaPro kaudu juba broneeringuid järgmiseks hooajaks.

Teiseks kasutan praegust vaikset aega targalt, sest ma pole mitte ainult fotograaf vaid ka iseenda „direktor“, raamatupidaja, saidi administraator, sisuhaldur, PR ja turundaja. Nii, et ilma tööta ma ei istu. Tähendab, et on aega mõelda, mida klientidele veel pakkuda võiks.

Muideks, nii mõtlesin kunagi ühe laheda teenuse, mida lisaks pildistamisele üritustel pakun- kaasaskantav fotokast. Nagu fotokabiiniski, toimub kohene pildistamine ja fotode printimine, ainult, et see on puidust fotokast, mille saab paigutada ükskõik kuhu. Külalistele meeldib see alati väga üritustelt on meeneid väikeste fotode näol.

 

Kuidas leidsite oma suuna fotograafias?

Algul arvasin, et fotograaf peaks suutma pildistada kõike- inimesi, autosid, kortereid, objekte ja suutma täita mistahes tellimust.

Läbi kogemuste hakkasin aru saama, et igas suunas nii sügavale minna ei saa, pean midagi valima. Mulle on tähtsad keskkonnavahetus, inimestega suhtlemine, uued tutvused- kunagi ei tea, kellega kohtuda võid! Ürituste pildistamine on minu teema. Mõndadega on isegi tekkinud sõprussuhted.

 

Milline teie klientide pulm on kõige meeldejäävam?

Üks tuli meelde. Leppisin pruudiga kokku fotosessiooni. Ja kui ta peole jõudis, selgus, et peigmees on pärit Jamaicalt nagu ka pooled külalistest. Võib-olla see oli kõige lõbusam ja pingevabam pulm! Väliskülalised avaldasid mulle suurt muljet- kõik olid soliidsed ja elegantsed nagu üritusele kohane, kuid neis oli mingi eriline vabadus.

Pulmades pildistades olen alati nii lõõgastunud, et jahtides inimeste emotsioone, ei saa ma alati täpselt aru, mis ümberringi toimub.

 

Kõige kummalisem tellimus teie karjääri jooksul?

Teha kunstiline sessioon...küttekatelde jaoks. Olen ikka rohkem inimesetundja, seega keeldusin.

 

Kas GetaPro kaudu olete saanud ebatavalisi tellimusi?

Üldiselt, need tellimused on minu profiili järgi- ürituste pildistamine. Küll aga saan siin vahel ka sessioonide tellimusi kohtinguportaalide jaoks ja aktifotograafiat. Ilmselt on inimestel piinlik minna oma tuttavate fotograafide juurde ja siin saab valida arvustustega usaldusväärse asjatundja ja  samal ajal mitte piinlikkust tunda. See on hea!

 

Kas otsite endale spetsialiste GetaPro’s ja soovitate neid ka teistele?

Iseenda jaoks ei otsinud, ei olnud vaja. Kuid kõikidele sõpradele soovitan väga. See on tõesti väga mugav- põrsas kotis nagu muudel kuulutuste lehtedel, kuid päris inimesed koos arvustustega.

Tagasi