Ohutu elektrijuhtmestik Teie kodus -  Nõuandeid elektrikult - Photo Nr.1

GetaPro

Ohutu elektrijuhtmestik Teie kodus - Nõuandeid elektrikult

  • Blog
  • 22-07-2024

«Varajasema ajaga võrreldes on praegu elektriseadmete võimsus kohati suurenenud  tervelt viis korda, kuid samas pole juhtmeid paljudes majades nõukogude ajast peale, siiani veel vahetatud. Seepärast peaks iga koduomanik hindama elektrijuhtmestiku vanust ja kulumismäära oma kodus», ütleb sertifitseeritud elektrik Andres Dilans, kellel on selles valdkonnas juba 20 aastat töökogemust.

Juhtmestiku seisukord ja vanus mitte ainult ei mõjuta lühiste ja tulekahjude tekkimise riski, vaid ka kindlustuskatet  õnnetusjuhtumite korral Teie kodus.

Intervjuus rääkis GetaPro spetsialist, milliseid vigu tehakse elektriseadmete paigaldusel kõige sagedamini oma kodudes ja millega inimesed sel juhul riskivad, kui kasutavad ebaprofessionaalsete meistrite teenuseid. Aga ka sellest, kuidas hoida kokku elektrienergiat ja missugused tendentsid on ilmnema hakanud elektritööstuse valdkonnas.

 

Missuguseid elektrijuhtmestikuga seotud küsimusi tuleks korteri remondi või eramaja ehitamise korral kaaluda?

Kõige levinumaks veaks korterites on endiselt see, et alguses kapitaalselt remonditakse oma elamispinda ja alles pärast teadvustavad korteriomanikud, et esmajärjekorras oleks pidanud alustama elektrijuhtmestikust või ka lihtsamalt öeldes - uue elektrijuhtmestiku paigaldamisest.

Minu kui elektriku jaoks on see tavaline – iga päev ilmub Getapro.ee portaali mitmeid päringuid just sel teemal. Sageli tuleb maha võtta kõik kaunilt püstitatud seinad, kuna teisiti pole juhtmestikku vahetada võimalik.

Omakorda olen eramajades sageli näinud kehvasti tehtud tööd, mis pole mitte vähem ohtlik kui seda on ka vanad juhtmed. Mõnikord otsustavad koduomanikud palgata lihttöölise, kes teab n.ö. “kõike” - kütet, sanitaartehnikat, elektriseadmeid jne. Soovitan tungivalt Teil seda mitte teha, kuna iga meister peab tegelema oma erialaga ning teadma oma ala spetsiifikat kuni pisidetailideni välja.

Veel üks positsioon, mille pealt ei tohiks kokku hoida on kvaliteetsed materjalid.

Objektile suundudes  võtame sealt mõõdud ja näeme, kui on valitud odavad materjalide variandid või on üleüldse kokku monteeritud mingi jama, mille korral ei saa me anda kliendile oma järeldust maja kasutusse andmiseks.  Elektriga nalja ei tehta – mingis mõttes on elektrik just see meister, kelle missiooniks on kaitsta inimesi liigsete riskide eest.

 

Sageli kuuleme juhtudest, kui tulekahju põhjuseks, mille tulemusel on kodune vara kõvasti kannatada saanud, olid just probleemid elektrijuhtmestikuga.  Milles seisneb probleem ja millised elektriga seotud riskid meid veel ohustavad?

Praegu on elektriseadmete võimsus kõvasti suurenenud, nagu ka eelpool mainisin Nii et pole vist raske kujutleda, kuivõrd ohtlik on  lülitada elektrivõrku piiritul arvul võimsaid kaasaegseid seadmeid vanade pistikupesade kaudu, mis pole sellise koormuse jaoks arvestatud. Lisaks veel ka kõrgema ohuga niisketes ruumides (vannituba, abiruumid), sinna tuleb paigaldada spetsiaalsed kaitsevahendid. Paljud aga seda ei tee, kuna see on kallis lõbu.

Ja veel üks tähtis moment - välgukaitse, kuna maja võib ju tabada välk, mis tooks kaasa laastavaid tagajärgi.

Ühesõnaga, vaat selliste küsimuste üle tuleb nüüd inimestel üha sagedamini mõelda, kuna tegemist on lausa iga kindlustusfirma baasnõudmistega. Eestis on saanud tavaks ka kord  viie kuni kümne aasta jooksul teostada korralik elektriaudit ning  alles pärast seda saab otsustada, kas uuendamine on juhtmestikule vajalik.

 

Milliseid lifehack´ke Te soovitaksite?

Ise soovitaksin Teile ühte tähtsat asja, -  kui ehitate maja või teete remonti korteris, siis mõelge eelnevalt nendest seadmetest ja lahendustest, mida Teil koheselt vaja küll ei lähe, kuid, mis võivad aktuaalseks saada hiljem. See tähendab - kavandage juhtmestik ja pistikupesad ette  erinevate seadmete ühendamiseks, näiteks lisakonditsioneeride jaoks, tulevase elektriauto jaoks jmt.

Me ühendame ja peidame need juhtmed kindlalt ja Te saate tunda end rahus, teades, et vajadusel suudate hõlpsalt tagada elektriühenduse kõige jaoks, seinu selleks eelnevalt mahavõtmata.

 

Kuidas valida teenusepakkujat  ja kuidas hoida kokku elektrienergiat?

Mõnikord on otstarbekas mitte otsida uut elektrienergia teenusetarnijat, vaid hinnata, kuivõrd efektiivselt töötavad elektriseadmed kodus. Näiteks ärge unustage ära, et elektriboilerid vajavad regulaarset hooldust, vähemalt kord aastas, ja kui see tegemata jätta, kasvab elektrienergia tarbimine kõvasti.

Mul on kodus kõik selles suhtes maksimaalselt oskuslikult paigaldatud, et elektrikulu oleks võimalikult madal. Seepärast mõtlen ma pigem oma nende igapäevaste harjumuste optimeerimisele, mida suudan ise kontrollida -  alates säästlikest A-klassi kodumasinatest ja valgusdioodlampidest kuni rohelise mõtteviisini tervikuna, sest on ju elektrienergia säästmine ökoloogilise eluviisi alus.

 

Kuidas muutub Teie ennustuste kohaselt elektrienergia lähima 10 aasta jooksul? Mida huvitavat meil on oodata?

Arvan, et päikeseenerigia jääb endiselt tippu ja tehnoloogiad arenevad kõik selles suunas. Jääb üle vaid loota, et riiklik päikesepaneelide paigalduse tellijate toetuspoliitika jääb muutumakuks. Peale selle kasvab tõenäoliselt elektriautode turg ja sellega koos areneb ka laadimisvõrgustik.  Praeguseks on uutes elamuprojektides elektripaigaldised elektriautode laadimiseks juba kohustuslik nõue. Loomulikult muutub hoonete elektriseadmestus üha täiuslikumaks ja nutikamaks, mis laiendab ka elektri säästmise võimalusi.

 

Kuidas kindlaks teha, kas Teie ees seisab kvalifitseeritud elektrik?

Eelkõige peab Teie poolt valitud spetsialist omama  elektritööde  kutsetunnistust, parim on 6.-taseme kutsetunnistus, või ka pädevustunnistust, soovitavalt A-klassi, kuid madalpinge seadmete korral piisab ka B ja B1 klassist. Kui näete kutsetunnistusel elektrikule antud kutsekvalifikatsioone, siis see ongi Teile kvaliteedi kinnituseks. Ja muidugi on üheks kindlamaks meetmeks, spetsialisti kvaliteedi väljaselgitamisel talle tema teiste klientide poolt antud tagasisidega tutvumine. Selles plaanis saan kindlasti soovitada GetaPro.ee platvormi, kus saate tutvuda spetsialistidele antud tagasisidega, enne kui ta oma tööde tegijaks määrate, sest ega siis alati pole tuttavat käepärast võtta, kes saaks Teile kedagi sobivat töödeks soovitada. GetaPro.ee annab võimaluse tellida teenuseid Teile täiesti tundmatult spetsialistilt, saades seejuures garantii, et valitud spetsialist on professionaal ja mitte lihtsalt amatöör. Ja et teistele tellijatele on ta osutunud kasulikuks oma hea tööga. Nii et pole vaja osta siga kotis, nagu öeldakse.

Veel üks selline moment, mis näitab, et elektrik on “omal kohal” on meistri küsimused Teie vajaduste, harjumuste kohta, konkreetse objekti kohta jne. Spetsialistile on tähtis teada kõiki üksikasju, selleks et hinnata olukorda ja mõelda läbi tegevusplaan.

 

Kuidas kujuneb elektriku teenuste hind?

Kõik on väga lihtne  –  see on töö peale kulutatud aeg (tunnitasu) ja kasutatud materjalide maksumus. Mõnikord kardavad inimesed lõplikku hinda ja ei mõista, miks kujuneb maksumus nii kõrgeks. Seepärast toon ma GetaPro.ee platvormil tavaliselt ära vaid tööde maksumuse ning isiklikul kohtumisel kliendiga juba arutleme täpsemalt, kui palju töö läheb maksma koos materjalidega.  Siis on inimesel lihtsam mõista ja hinda omaks võtta, aga ka aru saada, kuidas selline teenuste hind moodustub. Tuleb ka öelda, et head materjalid  pole odav lõbu ja osa maksumusest ei koosne mitte ainult paigaldusele kulutatud ajast, vaid ka kõrge vastutuse hinnast, mis elektrik enese peale võtab.

 

Mis Teile kõige enam meeldib Teie töös?

Tõenäoliselt on see rahuldustunne, kui oled lahendanud ebastandardse ja keerulise ülesande. Loomulikult veel ka suhtlemine kliendiga ja tunne, et saad kedagi aidata ning näed konkreetset tulemust oma tööst.

 

Kuidas Te oma tähelepanekute kohaselt otsustaksite, kas elektriku elukutse on populaarne noorte seas? Mida saab selles saavutada?

Saavutada võib väga paljut - selles erialas puuduvad konkreetsed piirangud. Võib individuaalselt teenindada majapidamisi või ka töötada suurte ehitusprojektidega ja rahvusvaheliste ettevõtetega. Peamine on olla oma ala entusiast ja professionaal ning mitte kunagi mitte lakata õppimast. See eriala jääb alati aktuaalseks! Oma kogemusest võin öelda, et noorel spetsialistil kulub kogemuste ja teadmistebaasi omandamiseks u. kaks aastat. Edasi jääb üle aga ainult kasvada ja areneda.

 

Missugune töökogemus on Teil GetaPro.ee-ga?

Teen koostööd GetaPro.ee-ga juba terve aasta ja seni on kogemused olnud vaid positiivsed, mulle on portaal osutunud töö jaoks väga mugavaks keskkonnaks.

Alguses muidugi kahtlesin veidi, kuidas muidu, kuid kui olin juba registreerunud ja hakkasin tellimusi vastu võtma, läks kõik käima! Iga nädal on mul vähemalt 5-6 klienti otse GetaPro.ee portaalist.

Tagasi