Pole katust, pole kodu: katusemeister Artur Selickis jagab kogemusi ja nõuandeid

GetaPro

Pole katust, pole kodu: katusemeister Artur jagab kogemusi ja nõuandeid

  • Blog
  • 16-08-2023

Kui oleks võimalik, vahetaks katusemeister Artur tervel maa katused, et kõik saaksid hea katuse all elada. Artur osutab igapäevaselt koos usaldusväärse meeskonnaga erinevaid ehitus- ja viimistlusteenuseid, kuid tema suurimaks kireks on katusetööd. Selle juured ulatuvad juba lapsepõlve. Kohtusime spetsialistiga, et rääkida populaarsematest katusekatteliikidest, materjalide valikust, hoolduse olulisusest ja uuendustest, mida sooviksime ka Eestis tutvustada.

 

Artur, palun rääkige meile natukene endast ja pakutavatest teenustest.

Nooruses veetsin kolm aastat Saksamaal, kus töötasin suurtes ettevõtetes ja sain kogemusi ehitusvaldkonnas. Peale seda naasin koju ja töötasin oma venna parima sõbra juures katusepanijana, kuid aja jooksul mõistsin, et mu töö on liiga madalalt tasustatud ning sellepärast otsustasingi hakata iseenda tööandjaks. Esiteks asutasime abikaasaga ettevõtte, kuid see kogemus ei olnud väga edukas. Siis tuli GetaPro. Panin end kirja ja asusin tööle FIE’na. Arvasin alguses, et ma ei hakka võtma suuri töid ja meeskonda kokku panema, nii see kõik algaski. Nüüd praegu tulevad umbes pooled kliendid otse GetaPro’st.

Hetkel on mul kokku pandud usaldusväärne meeskond, kellega koos objektidel töötan. Leian objektid, organiseerin kõik ja siis koos teiste meistritega teeme töö ära. Ma ise võtan osa tööprotsessist ja olen kohal igal etapil, sest usun, et kui sa tahad teha hästi, siis tee seda ise. Ja kui ma hoian kõike kontrolli all, siis tean kindlalt, et töö oli tehtud vastavalt tehnoloogiale ja ajagraafikule.

 

Mainisite, et armastate kõige rohkem katusetööd. Miks?

Lapsest saati meeldis mulle vee voolamist jälgida. Kui vihma sadas ja tekkisid lombid, tekkis mul huvi jälgida ja mõelda, kuidas teda ära juhtida. Sama lugu on ka katusel- huvitav on vaadata, kuidas vesi voolab. Kui teen katusel tööd ja hakkab vihma sadama, meeldib mulle vihma käes seista ja vaadata. See on ilus.


Millised tööd on praegu südasuvel enim nõutud?

Katusetööd. Usun, et katusetöid saab teha aastaringselt. Lihtsalt inimesed mõtlevad ikka veel vanaviisi, kui puudusid erinevad tehnoloogiad, mis võimaldaksid selliseid töid aastaringselt teha. Varem tehti katusetöid suvel, mil oli soojem ja vähem vihma. Tänaseks on tehnika kaugele arenenud- ühelgi aastaajal pole keelatud katust paigaldada: peamine, et oodatakse head ilma. Sademeteta päevadel demonteeritakse vana kate ja pannakse peale kondensatsioonivastane kile ehk nn difusioonmembraan, mis kaitseb nii vihma kui lume eest. Päeval saab sellega katta näiteks ühe majapoole ja isegi kui järgmisel päeval sajab lund, ei ole midagi hullu.

Pärast saab lüüa kasti, panna metalli, puitu- mistahes valitud materjali. Loomulikult tuleb järgida reegleid. Näiteks sindli ehk nn bituumenkivide aga ka katusekattematerjali temperatuur. Nende materjalidega peab töötama alates +5 kraadist. Enne plaatide paigaldamist peaksid plaadid olema soojemas ruumis. Kui aga materjal seisis esmalt garaažis, saab selle pakendist üksikult välja võtta ja katusele laduda isegi 0 kraadi juures.


Katusekatete valik on väga lai. Kas saaksite meile nende tüüpidest lähemalt rääkida?

Töötan peamiselt igat tüüpi metallkatuste, bituumensindlite, ehitatud ruberoiudkatete ja keraamiliste plaatidega. Need on neli tüüpi katted, mida inimesed oma katuste jaoks kõige sagedamini valivad. Keraamilisi plaate valivad peamiselt jõukamad inimesed, kuna nii selle paigaldus kui ka materjal ise on kallimad. Ülejäänud laovad peamiselt metallist või trapetsikujulisi plaate. Need materjalid on soodsamad ja vastupidavad. Tootjate garantiide kohaselt peaksid sellised katused vastu pidama 40-50 aastat.

 

Kas Baltikumis on omad trendid katete valikul? Millised on kõige populaarsemad katused?

Metallplaadid. Inimesed valivad seda tüüpi katte, kuna see näeb ilus välja ja meenutab visuaalselt kallimaid keraamilisi plaate. Keraamilised plaadid kestavad kaua ja näevad välja “rikkad”, nii tekkiski metalliimitatsioon. Metallplaat on veidi odavam ja täidab ka oma funktsioone hästi.

 

Mis on teie arvates parim katusematerjal?

Minu arvates on meie ajal parimad võimalused bituumen- ja keraamilised plaadid. Kaasaegsed tehnoloogiad võimaldavad toota tsemendipõhiseid keraamilisi plaate. See on tihe materjal ja sellega ei juhtu midagi. Alles aja jooksul, 50- 60 aasta pärast võib see hakata murenema, kuid kui te katusel ei kõnni ja katet ei puuduta, võib see kauem kesta.

Rääkides bituumensindlitest, siis paljud, keda külastan, tahavad halva kogemuse tõttu sellest kattest lahti saada. Tõepoolest, omal ajal oli bituumenkatuste buum, kuid tänu sellele, et tehnoloogiad polnud täielikult läbi mõeldud, algasid probleemid 10 aasta pärast. Põhjuseks oli kehv bituumenkoostis, mille tõttu kate talvel läbi külmus ja suvel sulas. Kuid nüüd on katte koostist parandatud ja hooajalised “kataklüsmid” seda enam ei mõjuta- see jääb endiselt elastseks.

 

 

Mida soovitaksite, et katus võimalikult kaua vastu peaks?

Sellele on vaid ainult üks vastus- ärge hoidke kokku. Kui paneme katuse, siis õige ja ostame vaid parimad materjalid. See soovitus kehtib mitte ainult katuse, vaid kogu maja kohta.

Samuti on oluline valida head meistrid. Sagedased on juhud, kui tuleb teise meistri töö ümber teha. Peamiselt juhtub see siis, kui klient on valinud soodsaima variandi. Inimesed arvavad, et valides odavaima variandi, säästavad raha, kuid sageli tuleb välja, et hiljem tuleb kõik ümber teha ja selle tulemusena läheb projekt kaks korda kallimaks: kellegi käki parandamine on ju alati keerulisem ja kallim kui nullist tegemine. Nagu öeldakse, kui maja on halvas seisukorras, on seda lihtsam lõhkuda kui remontida.

 

Kas on vahet, kuidas omanik katuse eest hoolitseb? Mis võib katust kahjustada ja selle eluiga lühendada?

Sammal kasvab näiteks plaatkatusel. Selle vältimiseks tuleks katuseharja äärde asetada vaskplaadid. Siis voolab vihmavesi läbi selle plaadi ja imbub üle kogu katuse. Miks seda vaja on? Kuna samblale ei meeldi vaskoksiid, ei hakka ta nii ka katusele kasvama.

Kui sammal kasvab, võib see teha katte sisse augud. Paljud inimesed ootavadd, kuni korralik samblakiht kasvab ja siis harjavad selle maha. Aga sa ei pea seda tegema. Sammal eemaldatakse, kuid plaadile, kuhu see kasvas, jäetakse auk ja katus hakkab siis läbi laskma. Minu nõuanne: kui katus on vana, siis on parem seda mitte puhastada, vaid oodata kuni see hakkab lekkima ja siis see välja vahetada. Kui katus on just pandud, minge igal aastal üles katusele ja kontrollige selle seisukorda. Kui sammal kasvab, eemaldage see ja puhastage pind.

Peale selle on katusel iga ühe või kahe aasta tagant puhastada renne. Kui seda ei tehta, kasvab sinna sammal ja langenud lehed ummistavad rennid ja nii hakkavad nad ühenduskohtadest lekkima. Kui sageli seda peab tegema, sõltub māja ümber olevate puude arvust. Mida rohkem puid, seda sagedamini peate puhastama. Kuid kui puid on palju, siis tuleks puhastada vähemalt kord aastas, kui vähe, siis harvem.


Millal on parim aeg vihmaveetorude puhastamiseks?

Parim on seda teha pärast talve. Kui sammal on katusele kasvanud, võib lumi selle maha ajada ja renni ummistada. Nii et pärast talvehooaega tuleks puhastada renne või kutsuda spetsialist, kes selle omaniku asemel ära teeb.


Kas uus katusekate nõuab suuri rahalisi investeeringuid?

See on igaühe jaoks individuaalne. On kliente, kelle jaoks 10 000 eurot katuse eest pole midagi ja on neid, kelle jaoks 1000 eurot on juba palju. Püüan olla paindlik- kui inimesel on rahalisi võimalusi vähem, siis otsin odavamaid variante, et tema eelarvesse mahtuda. Samas, kui inimene saab seda endale lubada, siis pakun parimat saadavalolevat.

 

Millest sõltub hind? Materjalidest?

Materjalid on üsna kallid, kuid kõik sõltub sellest, mida konkreetselt valitakse. Näiteks on sellised katuseplekid Onduline. Kiltkivi sarnane, sageli punast värvi. See katus on nagu paber, kuulsin isegi, et seda kutsutakse “ajutiseks katuseks”. Selle materjali valimisel arvavad inimesed, ekslikult, et see kestab 30 aastat- kuid seda ei juhtu, sest 5 aasta pärast hakkab see kate “hõljuma”. Kui kõik on õigesti tehtud, võib see kesta veidi kauem, 8-10 aastat. Enamasti inimesed “klammerduvad” selle variandi külge arvates, et see on odavam aga lõpuks maksavad praegu ja siis iga viie aasta tagant algab kõik otsast peale. Ja kui arvutada, mis on pikemas perspektiivis tulusam- kas paigaldada katus üks kord, mis kestab 50 aastat või vahetada seda iga 5 aasta tagant, siis selgub, et inimene just maksab väga palju üle.


Kokkuvõtteks rääkige palun meile oma kogemusest koostöös GetaPro’ga.

GetaPro.ee on väga hea platvorm. See, et saate tegija kohta arvustusi näha, toob inimesele enesekindlust ja usaldusväärsust. Minu arust, kui sellist saiti poleks, oleks Eestis palju rohkem petetud inimesi.

Tagasi