Kuidas hobist sai töö. Õmbleja Kristina lugu“ title=

GetaPro

Kuidas hobist sai töö. Õmbleja Kristina lugu.

  • Blog
  • 03-08-2022

Tere! Saame tuttavaks!

Minu nimi on Kristina, olen professionaalne õmbleja. Õmblen juba kooliaegadest peale, üle 20 aasta, kuid elatist sellega teenima hakkasin alles hiljuti.

 

Rääkige veidi endast- kust olete pärit, millega tegelesite enne seda?

Olen pärit väikelinnast. Kui oli aeg ülikooli minna, kolisin pealinna, et alustada õpinguid keeleteaduskonnas. Õppisin saksa filoloogiat. Tasapisi tõusin ka karjääriredelil- algul tegelesin tõlkimisega, seejärel töötasin välisministeeriumis projektijuhina.

 

Kõlab väga kontoritööna. Kuidas te õmblemise juurde jõudsite? Mis juhtus, et otsustasite selle sammu astuda?

Elu juhtus minuga (naerab). Olen kolme lapse ema, noorim on praegu 4, vanem tütar 15. kõikidel lastel on erinevad kohad haridusteel- koolid, lasteaed ja lisaks erinevad ringid ja kodused ülesanded. Ja muidugi haiguslehed, kuidas siis ilma nendeta. Sellist elurütmi kontoritööga ühildada muutus täiesti võimatuks, mistõttu hakkasin mõtlema, mida veel teha saaksin. Sellest tulenevalt jõudsin otsusele teha oma hobist põhisissetulek- õmblemine on alati olnud mu lemmikhobi!

 

Oh, kõik unistavad sellest- teha seda, mis pakub rõõmu ja veel raha ka selle eest!

Jah, ma ei vahetaks seda millegi vastu. Peale kolmandat lapsehoolduspuhkust oodati mind tagasi- arutasime mu olukorda tööl ja veensid mind tagasi tulema. Aga hindasin oma võimeid kainelt ja jõudsin järeldusele, et mina ja minu pere jaoks on oma graafiku järgi ja kodus töötamine palju parem. 

 

Kas on raske kliente otsida?

Proovisin erinevaid võimalusi- registreerusin näiteks erinevatesse gruppidesse Facebookis. Sealt vahel leidsin kellegi. Aga tahtsin regulaarsust ja kindlustunnet, et tööd ikka tuleb.

GetaPro portaalist on olnud mulle tohutult abi. Siit leian peaaegu kõik uued kliendid. Umbes kolmveerandist neist saavad ka mu püsikliendid. 

Ja loomulikult, töötavad ka soovitused. Kliendid toovad ka uusi kliente.

 

Kuidas GetaPro portaal teil kliente leida aitab?

Asi on selles, et arvustused on minu töös väga väärtuslikud. Nad kogunevad portaali, loovad teatud statistikat ja inimesed saavad aru, et nad võivad mind usaldada. Ja see on äärmiselt oluline, sest kui inimene tuleb näiteks tellimusega, et õmmelda kleit teatud päevaks ja sündmuseks, siis peab olema mingisugune garantii, et kõik saab õigeks ajaks tehtud ja kõik on ka rahul tulemusega. Õmblejate poole pöördutakse soovituste kaudu nagu ka juuksurite ja hambaarstidega.

Selles mõttes pakub GetaPro ainulaadset võimalust potentsiaalsete klientidega usalduslike suhete loomiseks. See on väga hinnaline ja aitab klientide leidmisel!

 

Kuidas õppida hästi õmblema?

Oh, lihtne- tuleb vaid õmmelda (naerab). Vastasel juhul ei saa seda õppida- on vaja palju harjutamist ja mida rohkem, seda paremaks muutub oskus.

Nüüd on muutunud õppimine veelgi lihtsamaks ja meeldivamaks kui näiteks 20 aastat tagasi kui tuli kursustel käia. Õhtuti panen oma telefonis Youtube’st erinevad kursused taustaks mängima ja tegelen oma asjadega. 

Nüanss on see, et terve elu tuleb õppida- kogu aeg ilmub midagi uut ja huvitavat. Näiteks viimasel ajal on meil ilmunud palju uusi kangaid, nende erinevaid käitlemisviise jne. See on minu jaoks väga põnev, sest õmblemine on minu kirg! 

 

Aga mis teid oma töös kõige rohkem huvitab?

Ehk kaks asja. Esiteks on õmblemine ajule väga heaks treeninguks. Õmbleja on nagu programmeerija, kes mõtleb oma koodi läbi, aga õmbleja- kõik sammud ette. Peas pead sa samm- sammult jõudma lõpp-produktini ja alles siis minema edasi selle loomisega. Põhimõtteliselt nagu malemäng. Pole ime, et öeldakse- seitse korda mõõda, üks kord lõika. Ja kui midagi ette ei näinud, peab uuesti välja mõtlema, kuidas sellest välja tulla. Üldiselt, pole üldse igav.

Teiseks on minu peamiseks preemiaks rahulolevate klientide rõõmsad silmad, kes justkui õpivad end uuesti tundma kui vaatavad oma peegelpilti peeglist asjades, mis neile ideaalselt sobivad. Üldse mitte igav.

 

 

Kas õmbleja peab ka stilist olema?

Üldiselt mitte, olen stilistidega koostööd teinud vaid paar korda ja see on muideks väga lahe. Nii on palju lihtsam töötada kui teil on juba valmis visandid, pead lihtsalt võtma ja õmblema.

Tavaliselt läheb töö nii- klient tuleb mõne idee või isegi pildiga internetist ning meie kohandame selle konkreetsele inimesele. See ongi minu ülesanne, mitte ainult siluetti korrata, vaid see ka kliendile sobivaks muuta.

Mõnikord mõtleme koos välja ideid ja stiile- pakun välja oma ideid, mida tahaksin ellu viia.

 

Praegu on poodides ja internetist tohutu valik valmisriideid. Miks inimesed õmblejate juurde lähevad?

Muidugi ennekõike lähevad need, kes erinevad standardmustritest. Kuid peale selle on pea võimatu võrrelda individuaalselt õmmeldud asja poe omaga- kuna see tehakse teie jaoks ja teie valitud kvaliteetse materjaliga. Nii, et lähevad kõik, kes tahavad rõhutada oma väärikust ja individuaalsust. Ja need, kes juba on maitse suhu saanud, hakkavad kogu oma garderoobi minu juures õmblema.

 

Öelge, kas see lõbu sobib kõigile? Kui kallis on eritellimusel riiete valmistamine?

Vaadake, kõik on väga suhteline. Esiteks on kanga kvaliteet ja hind väga olulised. Valik on väga suur- on nii väga kalleid kui ka väga soodsaid materjale. Samas pole üldse kindel, et odav kangas halvem oleks, ma tean, kuidas iga toote jaoks sobivat kangast valida. Rätsepa enda kvaliteet on samuti väga erinev tehase omast- käsitsi tehtud töö on palju parem ja vastupidavam, kuna pole kiirustamist ja suuri mahte.

 

Aga mis saab hinnaks? Võtame võrdluseks keskmises hinnaklassis kanga ja paar elementaarset eset. Ütleme näiteks mantel ja särk.

Vaadake, mantli saab teha kvaliteetsest Itaalia kangast, samast, millest õmbleb ka MaxMara. Kangas ja töö mahuvad 250-270 euro suurusesse eelarvesse. Sellise kvaliteediga mantel ei kesta mitte aasta või kaks nagu paljud asjad massturult, vaid enam kui 10 aastat. Tõsi, oluline on, et ei tüütaks või ei läheks moest ära. Aga see on juba teine asi. 

Klassikalise valge särgi õmblemine läheb mul maksma umbes 60 eurot. Aga garanteerin, et seda kannate ka kauem kui poest ostetud särki. Õmblused, lõiked, materjali kvaliteet ei kannata pestes nii palju. Ja loomulikult istub see ideaalselt teie figuurile. 

 

Milline on olnud kõige ebatavalisem tellimus?

Minu poole pöördus üks tüdruk, kes palus mul õmmelda kostüümi cosplays osalemiseks. See oli kangelanna mingist animest. Olen alati tahtnud proovida midagi nii loomingulist ja ebatavalist, et võtsin tellimuse rõõmsalt vastu. See tuli välja väga vahvalt! Kahjuks on mul ainult üks kiiruga tehtud foto. Vähemalt klient jäi väga rahule, kostüüm istus ideaalselt ja väljendas kõike, mida ta soovis!

 

Öelge, kas te ise olete kasutanud GetaPro portaali spetsialistide otsimiseks?

Enda jaoks mitte, mu abikaasa on kuldsete kätega, nii, et ma ei ole pidanud lisaabi otsima.

Aga abikaasa ise registreerus küll GetaPro portaalis!

 

Oh, teil on perekondlik esindus GetaPro’s! Kui huvitav! Aga millises valdkonnas teie abikaasa teenuseid pakub?

Ta töötab elektriteenuste valdkonnas. Abikaasa nägi, et mu äri läks tänu GetaPro portaalile ülesmäge ja otsustas ka proovida. Ta on väga rahul!

 

Suurepärane! Tänan teid väga teie loo eest ja edu teie perele!

Aitäh!

Tagasi