Kuidas hobist sai töö. Õmbleja Kristina lugu“ title=

GetaPro

Kuidas hobist sai töö. Õmbleja Kristina lugu.

  • Blog
  • 03-08-2022

Tere! Saame tuttavaks!

Minu nimi on Kristina, olen professionaalne õmbleja. Õmblen juba kooliaegadest peale, üle 20 aasta, kuid elatist sellega teenima hakkasin alles hiljuti.

 

Rääkige veidi endast- kust olete pärit, millega tegelesite enne seda?

Olen pärit väikelinnast. Kui oli aeg ülikooli minna, kolisin pealinna, et alustada õpinguid keeleteaduskonnas. Õppisin saksa filoloogiat. Tasapisi tõusin ka karjääriredelil - alguses tegelesin tõlkimisega, seejärel töötasin välisministeeriumis projektijuhina.

 

Kõlab väga kontoritöö moodi. Kuidas Te õmblemise juurde jõudsite? Mis juhtus, et otsustasite sellise karjääripöörde teha?

Elu juhtus minuga (naerab). Olen kolme lapse ema, noorim on praegu 4, vanem tütar 15. Kõikidel lastel on erinevad kohad haridusteel - koolid, lasteaed ja lisaks erinevad ringid ning kodused ülesanded, ja muidugi haiguslehed, kuidas siis ilma nendeta. Sellise elurütmi ühildamine kontoritööga muutus täiesti võimatuks, mistõttu hakkasin mõtlema, mida veel saaksin teha. Sellest tulenevalt jõudsin otsusele teha oma hobist põhisissetulek - õmblemine on alati olnud mu lemmikhobi.

 

Oh, kõik unistavad sellest - teha seda, mis pakub rõõmu ja veel raha ka selle eest saada!

Jah, ma ei vahetaks seda tunnet millegi vastu. Peale kolmandat lapsehoolduspuhkust oodati mind tagasi - arutasime minu olukorda tööl ja mind veendi tagasi tulema. Aga hindasin oma võimeid kainelt ning jõudsin järeldusele, et minu ja minu pere jaoks on oma graafiku järgi ja kodus töötamine palju sobivam. 

 

Kas  klientide leidmine on raske?

Proovisin erinevaid võimalusi - registreerusin näiteks mitmesugustes gruppides Facebook'is. Sealt vahel leidsin kellegi, aga tahtsin regulaarsust ja kindlustunnet, et töötellimusi ikka tuleks sisse püsivalt.

GetaPro portaalist on olnud mulle tohutult abi, siit leian peaaegu kõik uued kliendid. Umbes kolmveerandist neist saavad ka minu püsikliendid. 

Ja loomulikult, töötavad ka soovitused, kliendid toovad kaasa uusi kliente.

 

Kuidas GetaPro portaal Teil kliente leida aitab?

Asi on selles, et arvustused on minu töös väga väärtuslikud. Arvustused kogunevad portaalis, loovad teatud statistikat ja inimesed mõistavad neile tuginedes, et nad võivad mind usaldada. Ja see on äärmiselt oluline, sest kui inimene tuleb näiteks tellimusega, et on vaja õmmelda kleit teatud päevaks ja sündmuseks, siis peab olema ka mingisugune garantii kliendile, et kõik saab õigeks ajaks tehtud, ja et ka tulemus saab olema sobiv. Õmblejate poole pöördutakse soovituste kaudu, nagu toimib see ka juuksurite ja hambaarstide korral.

Selles mõttes pakub GetaPro ainulaadset võimalust potentsiaalsete klientidega usalduslike suhete loomiseks. See on väga hinnaline ja aitab klientide leidmisel!

 

Kuidas õppida hästi õmblema?

Oh, see on lihtne, tuleb vaid õmmelda (naerab). Vastasel juhul ei saa seda õppida - on vaja palju harjutamist ja mida rohkem õmblete, seda paremaks muutub oskus.

Nüüd on muutunud õppimine veelgi lihtsamaks ja meeldivamaks kui näiteks 20 aastat tagasi, kui tuli kursustel käia. Õhtuti panen oma telefonis Youtube’st erinevaid kursuseid taustaks mängima ning tegelen oma asjadega. 

Edu võti seisneb selles, et terve elu tuleb õppida - kogu aeg ilmub midagi uut ja huvitavat. Näiteks viimasel ajal on meil ilmunud palju uusi kangaid, nende erinevad käitlemisviisid jne. on minu jaoks väga põnevad, sest õmblemine on ju minu kirg! 

 

Aga mis Teid oma töös kõige rohkem huvitab?

Selleks on vahest kaks asja, esiteks on õmblemine ajule väga heaks treeninguks - õmbleja on nagu programmeerija, kes mõtleb oma koodi läbi ning  mõtleb ka kõik sammud ette. Peas pead sa samm-sammult jõudma valmistooteni ja alles siis minema edasi selle loomisega. Põhimõtteliselt on see nagu malemäng. Pole ime, et öeldakse - seitse korda mõõda, üks kord lõika. Ja kui midagi  unustasid ette näha, peab uuesti leidma võimaluse, kuidas sellest välja tulla. Üldiselt, pole üldse igav.

Teiseks on minu peamiseks preemiaks minu rahulolevate klientide rõõm, kes justkui õpivad end uuesti tundma, kui vaatavad end peeglist neile ideaalselt istuvates rõivastes. Selline töö ei saa olla igav.

 

 

Kas õmbleja peab ka stilist olema?

Üldiselt mitte, olen stilistidega koostööd teinud vaid paar korda ja see on muide väga lahe. Nii on palju lihtsam töötada, kui Teil on juba valmis visandid, pead lihtsalt võtma ja õmblema.

Tavaliselt kulgeb minu töö nii - klient tuleb mõne idee või isegi pildiga internetist ning meie kohandame valitud näidise konkreetsele inimesele. See ongi minu ülesanne, mitte ainult siluetti korrata, vaid see ka kliendile sobivaks muuta.

Mõnikord mõtleme koos välja ideid ja stiile, pakun välja oma ideid, mida tahaksin ellu viia.

 

Praegu on poodides ja internetist tohutu valik valmisriideid. Miks inimesed õmblejate juurde tulevad?

Muidugi ennekõike tulevad need, kes erinevad standardmustrist. Ja pealegi on pea võimatu võrrelda individuaalselt õmmeldud rõivaeset poe omaga, kuna see tehakse spetsiaalselt Teile ja Teie poolt valitud kvaliteetsest materjalist. Nii, et õmbleja juurde tulevad kõik, kes soovivad rõhutada oma isikupära, väärikust ja individuaalsust. Ja need, kes on juba  maitse suhu saanud, jätkavad juba kogu oma garderoobi õmblemist edaspidi minu juures..

 

Öelge, kas see lõbu sobib kõigile? Kui kallis on eritellimusel riiete valmistamine?

Vaadake, kõik on väga suhteline. Esiteks on kanga kvaliteet ja hind väga olulised. Valik on väga suur - on nii väga kalleid kui ka väga soodsaid materjale. Samas pole üldse kindel, et odav kangas alati halvem oleks, ma tean, kuidas iga toote jaoks sobivat kangast valida. Rätsepa ainutoodete kvaliteet on samuti väga erinev tehase omast - käsitsi tehtud töö on palju parem ja vastupidavam, kuna pole kiirustamist ja suuri mahte.

 

Aga kuidas kujuneb hind?  Võtame võrdluseks keskmises hinnaklassis kanga ja paar elementaarset eset. Ütleme näiteks mantel ja särk.

Vaadake, mantli saab teha kvaliteetsest Itaalia kangast, samast, millest õmbleb ka MaxMara. Kangas ja töö mahuvad 250-270 euro suurusesse eelarvesse. Sellise kvaliteediga mantel ei kesta mitte aasta või kaks, nagu paljud asjad massturult, vaid enam kui 10 aastat. Tõsi, oluline on, et rõivaese Teid ära ei tüütaks või ei läheks moest välja, kuid  see on juba teine teema. 

Klassikalise valge särgi õmblemine läheb minu juures maksma umbes 60 eurot, kuid garanteerin, et seda kannate ka kauem kui poest ostetud särki. Rätsepatoodete õmblused, lõiked, materjali kvaliteet ei kannata pestes nii palju kui masstoodangu rõivaste korral. Ja loomulikult istub see ideaalselt ka Teie figuuriga. 

 

Milline on olnud kõige ebatavalisem tellimus?

Minu poole pöördus üks tüdruk, kes palus mul õmmelda kostüümi cosplays osalemiseks. See oli kangelanna mingist animest. Kuna olen alati tahtnud proovida midagi nii loomingulist ja ebatavalist, siis võtsin tellimuse rõõmsalt vastu. Kõik õnnestus väga vahvalt! Kahjuks on mul kostüümist järgi ainult üks kiiruga tehtud foto. Vähemalt klient jäi väga rahule, kostüüm istus ideaalselt ja väljendas kõike, mida ta soovis!

 

Öelge, kas Te ise olete kasutanud GetaPro portaali spetsialistide otsimiseks?

Enda jaoks mitte, mu abikaasa on kuldsete kätega, nii, et ma ei ole pidanud lisaabi otsima. Aga abikaasa ise registreerus küll GetaPro portaalis!

 

Oo, nii et omate lausa perekondlikku esindatust GetaPro’s, see on põnev! Aga millises valdkonnas Teie abikaasa teenuseid pakub?

Ta töötab elektriteenuste valdkonnas. Abikaasa nägi, et mu äri läks tänu GetaPro portaalile ülesmäge ning otsustas ka proovida. Ta on seni olnud väga rahul!

 

Suurepärane! Tänan Teid väga selle loo eest ja edu Teie perele!

Aitäh!

Tagasi