Rootsi metsamehest arboristiks. Madarsi lugu“ title=

GetaPro

Rootsi metsamehest arboristiks. Madarsi lugu.

  • Blog
  • 27-04-2022

Tere! Madars, rääkige meile natuke endast.

Tere! Ma töötan palju, kuid mulle meeldib see, mida teen. Minu elukutseks on arborist. 

 

Arborist tähendab „puukirurgi“. Kuidas te selle elukutse valisite? 

Kogu mu elu on kuidagi puudega seotud. Lapsest saati aitasin isa metsas, ta töötas metsamehena. 

Hiljem, kuni 2008. aastani oli mul oma ettevõte hakkepuidust briketi tootmiseks ja ehitustehnika rentimiseks. Lisaks töötasin Rootsis, metsanduses. See oli huvitav ja väga tänuväärne kogemus. 

Kui kriis 2008. aastal jõudis, tuli mu äri kahjuks sulgeda ja kolisin täielikult Rootsi. Elasin seal 5 aastat. 

 

Miks otsustasite tagasi tulla?

Mul on siin perekond. Siin ma näen meie jaoks võimalust. Lisaks tuli nii hästi välja, et mulle pakuti kohta Rootsi firma Läti filiaalis, kus töötasin. 

Olen rohkem kui korra kokku puutunud inimressursi probleemiga nii oma äris kui ka palkamisel. Sellest tekkiski idee saada sertifikaat ja süveneda ühte valdkonda, saada kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistiks.

Nüüd on mul jälle oma firma, meid on 4 inimest. Umbes 6 aastat oleme haljastanud territooriume nullist „võtmed kätte“ põhimõttel. Teostame riiklikke ja eratellimusi. 

 

Öelge, milline sertifikaat? Mida peaks arborist oskama? 

See on nagu teie erialane kinnitus, et mõistate dendroloogiat, oskate hinnata puude seisukorda, oskate puid ja taimi õigesti hooldada. Siia kuuluvad ka teadmised päästeprotseduuridest. 

 

Nii, et arboristid on ka päästjateks?

Oh, kindlasti. Näiteks seal, kus päästeameti inimesed oma redelitega on jõuetud, tuleme meie appi. 

Selleks on meil oma kindel varustus, mis erineb mäe- või tööstusalpinismi varustusest. Teine süsteem, karabiinid ja köied. Ostan selliseid seadmeid kõigile oma meestele Saksamaalt, see on ka sertifitseerimisel.

 

Kas olete pidanud kedagi päästma? 

Lisaks pidevalt puude otsa kinni jäävate kassidele päästeti mõni aeg tagasi üks tüüp. Ta lendas paraplaaniga puude vahele, jäi peadpidi kinni ja rippus pea alaspidi. Tuletõrjujad oma tehnikaga tema juurde ei pääsenud. Nad kutsusid meid kiiresti puu otsa ronima ja vaesekese alla aitama. Kõik õnnestus. 

 

Aga kas muudest alpinismi versioonidest te ei ole huvitatud?

Ei, mul on siin piisavalt (muigab).

 

 

Rääkige meile oma kogemustest GetaPro kaudu tellimuste leidmisel. Kui kaua olete siin olnud?

Suhteliselt vähe, alles teist aastat. Kui nägin Facebookis portaali kohta infot, otsustasin proovida. See osutus heaks abimeheks. Ma ei saa öelda, et võtan siit palju tellimusi, ikkagi on mul juba põhiline klientide sissevool olemas, kuid minu ettevõtte jaoks on see hea allikas, kui on vaja kõikidele töötajatele tellimusi leida. 

 

Rääkige meile natuke tellimustest. Mida arborist tavaliselt teeb?

Teeme riigi heaks päris palju- haljastus ja puude lõikamine Mežapargis, territooriumide kaunistamine uuteks ehitusprojektideks. Teeme koostööd suurte ehitusfirmade ja arhitektuuribüroodega. 

GetaPro’s on sageli tellimusi puude lõikamiseks, põõsaste hooldamiseks ja haljastustöödeks.

Ka ühistute jaoks teeme hea meelega töid. Praegu istub kolleeg lihtsal puu otsas (autori märkus- näitab kolleegi videokõnel kortermaja sisehoovis).

 

Aga eraisikud ka tellivad?

Väga erinevalt. Keegi vajab muru niitmist, keegi 6- meetriste hekkide lõikamist ja keegi kogu territooriumi haljastust.

Samuti on ka püsikliente. Ühes aias oleme mitu hooaega järjest tasandanud põõsaid püramiidide ja pallide kujuga.

 

See tähendab, et võtate vastu igasugu territooriumi hooldusega seotud tellimusi?

Ütleme nii, et tellimusi igasuguse keerukusastmega. Igasuguseid mitte, mõnikord seisame silmitsi inimeste soovimatusega meie tööd hinnata ja ka tasuda.

 

Kui kallis on see lõbu- omada hoolitsetud aeda?

Kõik sõltub klientide enda isust. On neid, kes tahavad kõike maksimaalselt- kalleid taimi, automaatset kastmist, täiuslikku muruplatsi, haruldasi põõsaliike ja puid. Keegi on valmis puuistiku eest maksma 1000eurot ja kellelgi on kahju isegi 10’st eurost. Sõltub maksmise valmisolekust oma „soovinimekirja“ eest.

 

Kõige kallim hinnapakkumine eramajale, mille olete teinud?

See oli just hiljuti, koguti soove 14 tuhande euro eest. Eramaja territoorium. Mõtleb. Arvatavasti otsime kompromisslahendusi.

 

Ja kui palju maksab keskmiselt eramaja territooriumi korrastamine?

Hinnad on väga erinevad- oleneb tööülesannetest ja soovidest. Aga kui püüda keskmist, siis hea haljastus koos automaatkastmisega- kuni 5000 eurot võib õnnestuda. 

 

Kas GetaPro’st tellimuste saamine oli alguses raske?

Ei, aga ma sain aru, et pean reitinguga veidi tööd tegema. Võtsime vastu erinevaid tellimusi. Kord tuli ette ebatavaline tellimus- mees tahtis Inglise aiast lahti saada. Veensime ümber. Kuigi kokkuleppimise eest lõikasime võsa tasuta.

 

Kas negatiivsusega on vaja olnud tegeleda?

Nagu igalpool, on ka siin raskeid kliente. Püüan alati kõike üksikasjalikult selgitada, kuid see võib olla raske kui nad ei taha kuulata. Mul on kaks negatiivset arvustust, kuid ma ei häbene neid. On asju, mida ma kunagi ei hakka tegema.

Esimesel juhul keeldusin kokku lepitud töökorraldusest kõrvale kaldumast ja inimene ei tahtnud aru saada, et mind ei saa ära osta. Otsustas negatiivse arvustusega kätte maksta. Ma ei hakanud sellega edasi tegelema. 

Ja teine kord palus proua oma taimed multšiga katta, arutasime temaga üksikasjad läbi, kuid paari kuu pärast saabus negatiivne tagasiside, et sinna on tekkinud umbrohi. Multš pole mingi imerohi, selle eest tuleb ikka aeg-ajalt hoolt kanda, seda on lihtsalt palju lihtsam teha. Võib- olla jäi puudu suhtlemisest. Aga ma püüan alati kõike selgitada, mis on võimalik ja mis mitte.

Ülejäänud 99,9% inimestest ikka kuulavad mind ja on nõuannete üle rõõmsad. Seda on lihtne kontrollida GetaPro’s arvustusi lugedes.

 

Aga kas enda jaoks olete proovinud spetsialisti arvustuste põhjal otsida?

Jaa, loomulikult. Mõni aeg tagasi otsisin plaatijat. Arvustused on väga kasulikud. Soovitan siiralt!

Tagasi